Köpük tedavisi poliklinikte veya işlem odasında yapılabilmektedir. Bu işlem için ameliyathane ortamı gerekmez. Hasta rahat bir şekilde sedyeye uzanır. Enjeksiyona için anestezi uygulamasına gerek duyulmamaktadır. Büyük damarlardan kaynaklanan varislerde, bu varislerin kaynağı olan besleyici toplardamarlardaki sorunun çözülmesi gerekir. Bu durum ameliyat ile çözülebileceği gibi uygun bir iğne ile köpük tedavisiyle tedavi edilebilir. Büyük damarların ultrason ile veya yüzeysel toplardamarların dışarıdan görülmesini sağlayan ışık kaynağı (veinlight) ile tespit edilmesi etkili bir enjeksiyon için önemlidir.
Enjekte edilen köpük formundaki ilacın damarı doldurması dışarıdan takip edilebilir. Buna göre ek enjeksiyonlar yapılarak varisli damarın tamamen köpük ile doldurulması sağlanır. Tedavi süresi damarın çapı ve varisli kısımların miktarına göre 10-20 dakika arasında sürmektedir.
Köpük formundaki ilacın enjeksiyonu tamamlandıktan sonra işlem yapılan bacak, elastik bandaj ile sarılır. Bandaj sayesinde ilaçla doldurulan toplardamarların, hastanın ayağa kalktıktan sonra yeniden kanla dolup ilacın etkisini azaltmasını önlemektir. Elastik bandaj uygulamasına birkaç gün devam edilir. Ardından varis çorabı kullanılır. Yaklaşık 1 hafta sonra varisli damarlar büyük ölçüde kaybolur.
Her iki bacağında varisleri olan hastalarda köpük tedavisi önce bir bacağa, iki haftalık bir aradan sonra diğer bacağa uygulanır. Ancak varisli damarların durumuna göre bu süre değişebilir.
“Varis problemleriniz için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneriyoruz“
Prof.Dr. Mustafa SAÇAR
Varis tedavi merkezi, Balıkesir
www.mustafasacar.com
Bir yanıt yazın