Lenfödem, çeşitli nedenlere bağlı olarak vücudun belirli bölgelerinde aşırı sıvı birikimine bağlı şişlikle seyretmektedir. Sıklıkla bacaklarda ve kollarda görülmekle birlikte vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Şişlikle birlikte ağrı ve etkilenen bölgenin işlevinde azalma meydana gelmektedir.
Lenf sıvısı proteinden zengin içeriğe sahiptir. Süt damarları olarak da adlandırılan lenf damarları, lenf sıvısını dolaşım sistemine taşıyan, bir filtre mekanizması gören toplardamar sistemidir. Lenf damarlarının içeriğindeki bakteri, virüs veya bazı atık maddeler lenf damarları ile taşınarak lenf düğümlerine getirilmekte ve burada süzülmektedir.
LENFÖDEM NEDENLERİ
Lenfödem, lenfatik sistemde (süt damarları) bir tıkanma veya hasarlanma neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bu durumda lenf damarları içerisindeki sıvı da etkilenen bölgede yumuşak dokuda birikmeye başlamaktadır. Lenfödem doğuştan veya sonradan kazanılmış olarak iki türde görülebilir.
Sonradan meydana gelen lenfödemin nedenleri:
- Lenf düğümlerinde çeşitli parazit enfeksiyonları
- Kanser
- Radyasyon tedavisi
- Geçirilmiş ameliyatlar
Doğumsal lenfödem daha nadir görülmektedir. Bir genetik sorun olup lenf damarlarının yetersiz oluşu veya hiç olmaması şeklindedir.
Â
LENFÖDEM BULGULARI
En sık bulgu kollarda veya bacaklarda şişliktir. Bu şişlik zaman içerisinde giderek daha da belirginleşir, bir süre sonra el ve ayak parmaklarına kadar ulaşarak bu bölgelerde hareket kaybına neden olabilir.
Başlangıçta bacaklardaki veya kollardaki şişlik yumuşak şekildedir. Zamanla daha sert bir hal alır ve cilt kalınlaşmaya başlar. Bu şişliğe ağrı eşlik eder. Kollarda ve bacaklarda hareketler kısıtlanır, egzersiz yapmak giderek zorlaşır.
Lenfödem bulguları ilerledikçe enfeksiyon ve bazı nadir kanser türleri de hastalığa eşlik etmeye başlar.
“KOLLARINIZDAKÄ° VEYA BACAKLARINIZDAKÄ° ŞİŞLÄ°K ZAMAN İÇERÄ°SÄ°NDE AZALMIYOR VE ARTMAYA DEVAM EDÄ°YOR Ä°SE MUTLAKA BÄ°R KALP VE DAMAR CERRAHÄ° UZMANINA BAÅžVURUN”
LENFÖDEM TANISI
Doktorunuzun şikayetlerinizi ve hastalığınızın öncesini bilmesi çok önemlidir. Lenfödem tanısı konulmasında bazı görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Lenf sintigrafisi bu hastalık için oldukça güvenilir bir yöntemdir. Lenf damarlarındaki tıkanıklığın yerini tespit etmektedir. Radyoaktif ilaçlar kullanılarak çekilen bu görüntüleme yönteminden başka Manyetik rezonans görüntüleme teknikleri, Bilgisayarlı tomografi ve Ultrason da tanıda yardımcı araçlardır.
Â
LENFÖDEM TEDAVİSİ
Tedavide çeşitli yöntemlerle lenf damarlarındaki akımın yeniden sağlanması hedeflenmektedir. Bunlar;
- Kompresyon çorabı
- Kol ve bacak egzersizleri
- Bandajlar
- Lenf drenaj masajı
Unutmayın, bu tedavi yöntemleri doktorunuzun önerileri doğrultusunda yapılmalıdır. Bacaklarda veya kollarda şişlik nedeni olabilen derin ven trombozu gibi durumlarda yukarıdaki tedavilerin uygulanması oldukça sakıncalı olabilir. Bu nedenle hastalığınızın tanısı ve tedavisi için mutlaka uzman hekime başvurun.
Balıkesir Varis Tedavi Merkezi
Prof.Dr. Mustafa SAÇAR
www.mustafasacar.com
Bir yanıt yazın