Lenfödemli hastalarda enfeksiyondan korunmak dikkat edilmesi gerekenler
Lenfödem teşhisi konulması halinde veya lenfödem riski olan bireylerde cildin bütünlüğünün sağlanması son derece önemlidir. Çünkü lenfödem bir tür damar tıkanması olarak tanımlanır. Cildin nemlendirilmesi ve çatlakların önlenmesi enfeksiyonlarda korumak için bilinen en pratik yoldur. İşte size enfeksiyon ve yaralanma riskinizi azaltmaya yardımcı olacak bazı ipuçları:
- Ev işleri ve bahçe işleri yaparken ellerinizi kesik ve çizilmelerden koruyun. Kollardaki lenfödem durumunda yemek yaparken sıcak tava veya fırından dolayı oluşabilecek yanıklardan korunmak için eldiven kullanın, kollarınızı örtecek şekilde kıyafetler tercih edin.
- Evcil hayvanları tutarken cildinizi çizilmeye karşı koruyun. Turmalama durumunda bu alanı alanı hemen temizleyin.
- Tüylerin alınması için tıraş bıçağı veya ağda kullanmak yerine elektrikli bir tıraş makinesi veya tüy dökücü krem kullanabilirsiniz.
- Tırnaklarınızı keserken dikkatli olun, tırnağınızı çok derin kesmeyin. Ayak tırnaklarınızı kesmek zor ise düzenli olarak bir pedikür uzmanına görünün.
- Ayakkabı tercihi de çok önemlidir. Ayağınıza tam gelen, sıkmayan ve iyi oturan ayakkabılar giyin. Bacağınızda lenfödem varsa yalınayak dolaşmaktan kaçının.
- Ayak parmaklarınız dahil olmak üzere ayaklarınızı yıkadıktan sonra güzelce kurulayın. Daha önceden mantar enfeksiyonu geçirdiyseniz ayak pudrası kullanmanız gerekebilir.
Enfeksiyonun ilk belirtileri nelerdir?
Enfeksiyonun tedavisine erkenden başlayabilmek için ilk enfeksiyon belirtilerini bilmek önemlidir. İlk enfeksiyon belirtileri şunlardır:
- Ateş yükselmesi ve grip benzeri bulgular (uzuvlarda ağrı ve yorgunluk gibi) genel olarak kendini iyi hissetmeme
- Deride kızarıklık – bu bir bölgede başlayıp büyüyebilir, tüm uzvu içerebilir
- Uzuvlarda şişlik, ısı artışı ve ağrı
- Lenfödemli kişilerde enfeksiyon yumuşak dokuya yayılarak iltihaplanmaya (selülit) veya abseye neden olabilir. Bu tür bir enfeksiyon, lenfatik damarlara zarar verebilir ve kalıcı hasar oluşturarak bacağınızın veya kolunuzun şişmesine neden olabilir.
- Enfeksiyondan şüphelenmeniz halinde eğer bası giysisi kullanıyorsanız doktorunuza başvuruncaya kadar bu giysileri, basınçlı çorapları kullanmayın.
Enfeksiyonun tedavi edilmesi
“Dolaşım bozukluğu” şeklinde de ifade edilebilen lenfödem durumunda, bacaklarınızda veya kollarınızda enfeksiyon tespit edilmesi halinde doktorunuz uygun antibiyotik tedavisi düzenleyecektir. Enfeksiyonun ağırlığına göre antibiyotikleriniz damardan veya ağız yoluyla kullanılması gerekir. Ortalama 2 hafta antibiyotik almanız gerekir. Bu tür enfeksiyonlarda yaygın olarak kullanılan antibiyotikler amoksisilin veya flukloksasilin türevleridir. Eğer Penisiline alerjiniz varsa bu durumu mutlaka doktorunuza belirtmelisiniz. Bu durumda doktorunuz size farklı bir gruptan olan eritromisin veya klaritromisin türevi antibiyotik reçete edebilir.
Cildinizden sıvı sızıyor ise;
Bazen lenf sıvısı deri yüzeyinden dışarı sızabilir. Buna lenfore denir. Sıvı saman rengindedir. Bacakta şişlik olduğunda derinin kaşınması bu duruma yol açabilir. Benzer şekilde, ciltte pullanma durumunda da tarvmadan kaçınmak gerekir. Bazen herhangi bir mekanik hasar olmaksızın, bacaklarda hızlı gelişen bir şişlik ile birlikte cildin gerilmesi sonucunda da sıvı sızıntısı olabilir. Bacaklarda şişlik ve sıvı sızıntısı olması enfeksiyonlara yatkınlığı artırır. Böyle bir durumun tedavisi olduğunu unutmayın. Uygun şekilde yapılan pansumanlar, cilt bakımı ve bandajlama ve egzersiz tedavisi ile lenfödemdeki cilt sızıntısı kısa sürede gerileyerek kaybolur.
Bir yanıt yazın