Vücudumuzdaki kirli kanı (oksijenden fakir) sağ kalbe taşıyarak temizlenmesini sağlayan toplardamarlarımız (ven) zaman içerisinde bozulmaya ve içerisindeki kapakçıkların zayıflaması veya gevşemesine bağlı olarak görevlerini yapamaz hale gelmektedirler. Zaman içerisinde varislere neden olan bu tablonun daha erken evrelerde alınacak bazı önlemlerle hafifletilmesi, geciktirilmesi hatta önlenmesi mümkündür. Yani varislerin oluşmadan önce, önlenmesi esasyır. Bu anlamda ameliyat olmadan, ialç kullanmada “varis nasıl geçer?” sorusuna yanıt aramaktan ziyade kendi kendinize alabileceğiniz önlemler aşağıda sıralanmıştır.
Evinizde yapacağınız bazı egzersizler sizi varislerin gelişiminde kurtarabilir. Bununla birlikte diyetinize özen göstermeniz ve ayakta uzun süreli olarak sabit kalmamanız gerekir.
Baldır ve uyluk kaslarınızın güçlendirilmesi bacak iç kısmındaki toplardamarlara adeta bir kelepçe şeklinde destek olur ve damar içerisindeki kapakçıkların daha iyi çalışmasına yardım eder. Bunun için sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez iki bacak egzersizi yapmanız uygun olacaktır.
Birinci egzersiz: Ayaklarınızda terlik olmasına dikkat edin. Evde bir duvarın 15 cm kadar önünde, sırtınız duvara dönük şekilde durun. Yavaşça omuzlarınızı duvara değdirecek şekilde gövdenizi arkaya verin. Böylelikle ayaklarınız tabana, omuzlarınız duvara değmiş olacak. Kalçanız veya beliniz duvara değmeyecek şekilde vücudunuzu dimdik tutun. Topuklarınız tabana basıyor iken ayak parmaklarınızı yukarı doğru çekin. 2-3 saniye bu pozisyonda bekleyin. Kaval kemiği hizasında bir yanma olmasını bekleyin. Sonra tekrar ayak parmaklarınızı tabana doğru indirin.2-3 saniye bekleyip aynı hareketi tekrarlayın.
İkinci egzersiz: Evde kapı kolunun önünde, kapı koluna tutunarak dengeli bir pozisyon alın. Ardından ayak parmaklarınızın üstünde yükselerek topuklarınızı yukarı çekin. Ayak parmaklarınızın üstünde 2-3 saniye bekletin. Baldır arka kısmında hafifi bir yanma olabilir. Ardından tekrar topuklarınızı tabana doğru indirin. 2-3 saniye bekleyip aynı hareketi tekrarlayın.
Bu iki egzersizi sabah ve akşam olmak üzere 20 kez yapın. Ancak yumuşak doku ve eklemlerinizi zedelememek için öncelikle günde 5-6 kez ile başlayın. Her gün bir-iki sayı artırın. Günlük 20 kez saba 20 kez akşam bu hareketleri yapmaya başladığınızda 6 hafta boyunca devam edin.
Bu hareketler, özellikle baldır kaslarınızı çalıştırdığı için hareketsiz kalınan “corona günlerinde” toplardamarlarınızın daha iyi çalışmasına yardım edecektir.
Bacak egzersizlerinin yanında bacaklarınızda ödem gelişmesi halinde hafif basınçlı bir varis çorabı faydalı olacaktır. Bunu bir hekim tavsiyesi ile kullanmanız daha uygun olacaktır.
Akşam saatlerinde, yatmadan önce bacaklarınızı diz altından itibaren soğuk su ile yıkamanız bacaklarınızdaki huzursuzluk ve yanmayı azaltacaktır.
Bacak ödemini azaltmak açısından yemeklerinizdeki tuz oranını azaltmanız gerekir.7
Yukarıda sayılan bu önlemler sayesinde kendi kendinize “evde varis tedavisi” ne başlamış olacaksınız.
Bir yanıt yazın