Lenfödem ve Lipödem için Önerilen Beslenme Modeli
Öncelikle lenfödem ve lipödem kavramlarının aynı olmadığını belirtmekte yarar görüyorum. Lenfatik sistemin ve Lenfödemin ne olduğu ve nasıl tedavi edildiği ile ilgili yazılara sitemizin ilgili sayfalarından ulaşabilirsiniz. Peki, Lipödem nedir? Lipödem, aslında bir tür yağ dağılım bozukluğudur. Yağ metabolizmasının düzenlenmesinde sorun yaşandığında vücudun belirli bölgelerinde, genellikle simetrik olarak (kadınlarda basenlerde ve kalçalarda daha belirgin olmak üzere) yağlanma ile kendisini göstermektedir.
“Lenfödem” veya “lipödem” yani, “yağlı ödem” teşhisi konulduysa beslenmenize dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Tabi, böyle bir hastalığınız yoksa ve bu tür hastalıklardan da korunmak istiyorsanız işte tam size uygun bir beslenme listesi.
Peki, bu listede neler var?
Kısa ve net bir cevap istiyorsanız renkli meyvelerle sebzeleri, fermente edilmiş yiyecekler dahil olmak üzere çoğunlukla bitkilerden oluşan yiyecekleri öneriyoruz. Hayvansal gıdalardan ve katkılı gıdalardan da uzak durmanız gerekiyor. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz lütfen yazıyı okumaya devam edin.
Sofranızda, sevdiğiniz lezzetleri sağlamak için bazı otların ve baharatların kullanılması ile önereceğim listeyi daha cazip hale getirebilirsiniz. Öncelikle, şeker katkılı gıdalardan (özellikle früktoz içeren), rafine tahıllardan (özellikle glüten içeren tahıllardan) ve kimyasal olarak işlemden geçirilmiş yağlardan kaçınmalısınız. Bu sayede lenfödem ve lipödem (yağlı ödem) bulgularını hafifletebilirsiniz. Beslenme düzeninizde hayvansal ürünleri ve tuzlu yiyecekleri sınırlayın. Bununla birlikte, kefir ve yoğurt dışındaki süt ürünlerinden uzak durmak, yağlı ödemde oldukça önemlidir. Doğal besin maddeleri ideal besin kaynağıdır. Çünkü hazır yiyeceklerin çoğu ilave şeker, tuz, soya ve sağlıksız yağlar gibi istenmeyen katkı maddeleri içermektedir. Bu anlamda, doğal olmayan meyve sularını da önermiyorum. Meyve sularını ancak katı yiyecekleri alamayanlar için uygun olabilir. Çünkü, doğal olmayan meyve sularında meyve lifleri parçalanmış ve özelliğini yitirmiş olduğundan dolayı sindirim üzerindeki faydalı etkileri ortadan kalmış olur. Bunun yanında, meyve suları kan şekerini doğal meyvelerden daha hızlı yükselttiği için kullanımı en aza indirilmelidir.
Aşağıda dikkatinize sunulan liste üç kategoride düzenlenmiştir. Her gün makul porsiyonlar halinde tüketmeniz gereken gıdalar “öncelikle yemeniz gerekenler” şeklinde, Günde en fazla 1 porsiyon almanıza izin verilen gıdalar “sınırlı miktarda yemeniz gerekenler” şeklinde ve sadece özel günler için sakladığınız, kendinizi ödüllendirebileceğiniz, genellikle de severek tükettiğiniz gıdalar da “nadiren veya asla yememeniz gerekenler” şeklinde ifade edilmiştir.
Hazırsanız başlayalım…
Lenfödem ve Lipödem diyetinde öncelikle Yemeniz gerekenler:
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler, pancar, mısır, kabak, biber, soğan, sarımsak, mantar ve parlak renkli sebzeler
- Fasulye, nohut, mercimek, bezelye, barbunya gibi baklagiller
- Taze veya dondurulmuş meyveler: böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, ahududu, çilek, elma, kayısı, muz, kiraz, üzüm, kivi, mango , kavun, papaya, şeftali, armut, ananas, erik
- Turunçgiller: greyfurt, portakal vb.
- Patates
- Tahıllar (glüten içermeyen tam tahıllar): esmer pirinç, karabuğday, darı, yulaf, kinoa vb.
- Fermente gıdalar: Aktif kültürlü kefir ve yoğurt, lahana turşusu, dereotu veya ekşi turşu (tuz oranına dikkat ederek) vb.
- Kahve, çay (siyah, yeşil, bitkisel, kırmızı, beyaz) ve kakao.
Bu listedeki yiyecek ve içecekleri makul porsiyonlar halinde, haftanın çeşitli günlerine serpiştirin ve genellikle sofranızdan eksik etmeyin.
Sınırlı miktarda yemeniz gerekenler
- Çikolata: %70 veya daha fazla kakaolu bitter çikolata.
- Süt ürünleri (tercihen organik, lipödem için tavsiye edilmemektedir): tereyağı veya yağ, peynirler (işlenmiş peynirler veya sürülebilir peynirler), keçi sütü peyniri (keçi peyniri), koyun sütü peyniri, süt. Yumurta sarısı dahil yumurtalar: tercihen organik,
- Balıklar: ton balığı, somon, uskumru, ringa, sardalye, hamsi ve omega-3 doymamış yağ bakımından zengin diğer deniz ürünleri.
- Etler: Tercihen otlatılan sığır ve kuzu eti, yabani av hayvanları, kümes hayvanları tercihen organik tavuk (derisiz), hindi ve ördek.
- Kuruyemişler (çiğ ve tuzsuz): badem, kaju, fındık, ceviz, antep fıstığı, kabak çekirdeği, susam, ayçekirdeği ve ceviz. Ya da selenyum takviyesi
- Yağlar: sızma zeytin yağı, avokado, ceviz, hindistan cevizi, tohumu, susam yağı.
- Çeşniler: acı biber, acı sos veya biber sosu, hardal, sirke, balzamik,
- Kurutulmuş meyveler: kızılcık, kuş üzümü, hurma, incir, kuru erik, kuru üzüm.
Nadiren veya asla yememeniz gereken gıdalar
- Glüten içeren tahıl ürünleri (buğday, arpa veya çavdar): ekmekler, kahvaltılık gevrekler, bulgur, kekler, kurabiyeler, kuskus, krakerler, küçük kekler, erişte, krepler, makarna, turtalar, pide, pizza, waffle vb.
- Katkılı gıdalar: mısır nişastası, patates nişastası, pirinç nişastası vb. ile yapılan ekmekler, makarna, pizza, unlu mamuller vb.
- Kızartılmış yiyecekler ve cips, patates kızartması vb. gıda ürünleri.
- İşlenmiş veya konserve edilmiş et
- Şekerli atıştırmalıklar: şekerler, meyve pudraları, dondurma, şerbet vb.
- Tatlı ve çeşniler: reçeller, jöleler, konserveler, soslar, şuruplar vb.
- Tatlı içecekler, şekerli tatlandırılmış ve diyet (yapay olarak tatlandırılmış) gazlı içecekler, çaylar ve çay bazlı içecekler, kahve ve kahve bazlı içecekler, enerji içecekleri, meyveli içecekler (özellikle %100 meyveli içecekler), vb.
- Sağlıksız yağlar: hidrojene yağlar (palmiye, hurma çekirdeği), çoklu doymamış yağlar (mısır, pamuk tohumu, üzüm çekirdeği, soya fasulyesi, ayçiçeği), trans yağlar ve kimyasal olarak değiştirilmiş yağlar.
- Bira, likör, karışık içecekler vb.
Bir yanıt yazın