Lipödemli hastaların kullanmaları ve kullanmamaları gereken ilaçlar nelerdir?

Önemli Not:Aşağıda bahsedilen bilgiler “lipödem” konusunda farkındalığın artırılması” amacıyla verilmiştir. Lütfen uzman hekime danışmadan ilaç kullanmaya başlamayınız, reçete edilmiş ilaçlarınızı da yine uzman hekime danışmadan bırakmayınız.

 

Lipödemli kişilerde ödemi artıran ve kilo alımını artıran ilaçlardan kaçınılmalıdır.
Şeker hastalarında kullanılan antidiyabetik bir ilaç olan Tiazolidnionların deri altı yağ dokusunu arttırdığı gösterilmiştir. Bu nedenle lipödemli kişilerde kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Bu konuda doktorunuza danışmalısınız.

Lipödemli kişilerde bölgesel yağlanma nedeniyle oluşan şişliklerin tedavisi için uzun süreli diüretik (idrar söktürücü ilaçlar) kullanımından kaçınılmalıdır. Diüretikler, iltihaplanma olan lipödemdeki ödemin ana nedenini tedavi etmezler.

Atardamarları daraltarak kapiller (kılcal) damarlardaki basıncı düşüren “sempatomimetik aminler” ödem tedavisi için düşünülebilir. Bu konuda doktorunuzun önerileri olmadan ilaç kullanmamalısınız. Sempatomimetik aminlerle tedavi edilen lipödem hastalarında kilo, vücut ölçüleri, ödem ve ağrı düzeyinin azaldığı ve yaşam kalitesinin arttığına dair çeşitli bilimsel araştırmalar yayınlanmıştır.

Lipödem ve metabolik komplikasyonları olan kişilerde metforminkullanımı da incelenmiştir. Tip 2 diyabet tedavisinde sıkça kullanılan Metforminin, yağ dokusunda hipoksiye (oksijenin azalması) bağlı fibrozu engellediği gösterilmiştir.

Lipödemli kişilerde tiroid fonksiyonu değerlendirilmelidir. Çünkü Lipödemli kadınların %27-36’sında hipotiroidisaptanmıştır. Bu anlamda uzman hekim tarafından gerekli görüldüğü taktirde uygun ilaç tedavisi başlanabilir.
Lipödem dokusunun tedavisi için Diosmindüşünülebilir. Biyolojik olarak aktif bir polifenol olan Diosmin, genellikle öncüsü hesperidin ile kombinasyon halinde, kronik venöz hastalığı olan kişilerde oksidatif stresi azaltabilir, venöz (toplardamarlar) elastikiyeti iyileştirir, ödemi azaltabilir, mikrovasküler geçirgenliği azaltabilir, ağrı düzeyini azaltabilir. Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta: bütün bu ilaçların düzenlenmesinin ilgili uzman hekimlerce yapılması gerekir.

Bununla birlikle yan etki olarak vücutta su tutulumuna neden olabilen ilaçlara da dikkat edilmesi,hastaların lipödemle ilgili durumlarını reçete yazan hekimlerine bildirmesi önemlidir. Kalp sağlığı için önemli faydaları bulunan Beta blokerler’ler, hipertansiyon tedavisinde kullanılan Kalsiyum kanal blokerleri, hipertansiyon tedavisinde kullanılan Klonidin  ve ağrı tedavisinde kullanılan Gabapentin ve non steroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) gibi ilaçların vücutta sıvı tutulmasına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Ödem tedavisinde kullanılan Furosemid‘in proteinleri interstisyel organlarda yoğunlaştırması ve nihayetinde sıvı akışını yavaşlatması sözkonusudur. Bununla birlikte Aldakton ve hidroklorotiyazid, lipödemli kadınlarda daha az yan etkiye sahiptir.

 

Önemli Not:

Yukarıda bahsedilen bilgiler “lipödem” konusunda farkındalığın artırılması” amacıyla verilmiştir. Lütfen uzman hekime danışmadan ilaç kullanmaya başlamayınız, reçete edilmiş ilaçlarınızı da yine uzman hekime danışmadan bırakmayınız.

 

Kaynaklar

  1. Herbst KL, Kahn LA, Iker E. et al. Standard of care for lipedema in the United States. Phlebology. 2021 Dec; 36(10): 779–796.
  2. Herbst, K., (2019, Dec 13). Subcutaneous adipose tissue diseases: Dercum disease lipedema, familial multiple lipomatosis, and Madelung disease. EndoText, 1-46.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir