Ayaklarda ve parmaklarda neden yaralar (ülserler) oluşur?
Bacaklarda, ayaklarda ve parmaklarda oluşan ve iyileşmeyen yaralar genellikle dolaşım bozukluğunun habercisidir. Ancak farklı hastalıklarla ilişkisi düşünülerek bazen zaman kaybedilir ve geri dönülmeyen hasarlar oluşabilir. İlerleyen yaşla birlikte bu ülserlerin görülme sıklığı artmaktadır. Kalıtsal olarak aktarımı da söz konusudur. Genel bir çerçevede incelendiğinde bacaklarda oluşan yaraların nedenleri:
- zayıf kan dolaşımı
- varisler
- toplardamar tıkanıklıkları (derin ven trombozu)
- diyabet
- enfeksiyonlar
- hipertansiyon (yüksek tansiyon)
- kalp hastalığı
- yüksek kolesterol
- böbrek hastalığı
- bacaklarda artan basınç
- sigara içmek
Hastaların şikayetleri
Bacak ülserlerinin semptomları, bu ülserlere neden olan altta yatan hastalıklara bağlı olarak değişebilir. Ülserler genellikle ağrılıdır. Ancak bazen ağrı olmadan da ortaya çıkar. Örneğin, diyabetli hastalarda bu yaralar ağrısızdır. Bunun nedeni, kontrolsüz diyabetten kaynaklanan sinir hasarıdır. Hasarlanmış sinirler nedeniyle hastalar ağrı hissedemezler. Aslında ağrı hissedilmemesi hastaları için iyi görünse de, birçok insanın kendilerine yanlış teşhis koymasının ve doktora başvurmasını geciktirmektedir. Bu nedenle hastaların herhangi bir şekilde bacak, ayak veya parmaklarında yara açılması halinde doktora başvurmaları hem hastalığın hem de yaraların tedavisinde çok önemlidir.
Sağlık merkezlerinde ayak yaralarının nedenine yönelik olarak bazı tahliller ve tetkikler istenebilir. Durma göre röntgen filmi, renkli dopler USG (atardamar ve/veya toplardamara yönelik), bilgisayarlı tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri bu aşamada yardımcı olmaktadır.
Ayak ve bacak yaralarının tedavisi
Tedavide öncelikli olarak ağrıyı gidermek, enfeksiyonu önlemek ve yaranın büyümesini durdurmak hedeflenir. İltihaplı bir görünüm, yaradan irin akması enfeksiyon bulgusudur. Bu durumda yara yerinden kültür örneği alınarak uygun antibiyotik tedavisine başlanır, daha sonra kültürde üreyen bakterilere yönelik olarak antibiyotik tedavisi değiştirilebilir. Bazı durumlarda Baskılı bandajların uygulanması şişliği hafifletmek, yara yüzeyini kapatmak ve enfeksiyonu önlemek için faydalı olabilir. Ancak özellikle atardamar tıkanıklıklarına bağlı bir yara durumunda bu çeşit bandajlamalar oldukça sakıncalıdır. Diyabet nedeniyle oluşan yaralarda kan şekerinin düzenlenmesi gerekir. Ardından gerekirse yara yüzeyinin temizlenmesi, yara tabanının debride edilmesi (kazınması) yapılır. Dolaşımı artırıcı, kan sulandırıcı ilaçlar reçete edilebilir.
Bacak yaralarının etkili şekilde tedavi edilebilmesi için bu yaralara neden olan asıl hastalığın belirlenmesi son derece önemlidir. Çünkü yukarıdaki örneklerde olduğu gibi, bazı tedavi uygulamalarının bazı hastalıklarda zararlı etkileri de olabilmektedir.
Bir yanıt yazın