ARALIKLI ORUÇ
Aralıklı oruç beslenme düzeninin sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen deneysel ve klinik pek çok çalışma vardır. Bu çalışmalarda kalp ve damar sisteminin sağlıklı çalışmasını destekleyen bir ölçüt olan vücut yağ oranını ve vücut kütlesini azalttığı, miyokard enfarktüsü sıklığını azalttığı gösterilmiştir.
Bununla birlikte insüline duyarlığı artırarak tip II diyabet (şeker hastalığı) gelişimi riskini azalttığı, metabolik sendrom (kalp ve damar hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür) gelişimi üzerine olumlu etkileri olduğu, yaşam süresini uzatabilecek bir potansiyele sahip bir besşlenme düzeni olduğu da çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir.
Aralıklı oruç, kötü huylu olarak bilinen LDL kolesteol ve trigliserit düzeylerini azaltıcı aynı azamnda iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL kolesterol düzeyini artırıcı bir etkiye sahiptir. Ancak burada LDL kolesterolün aslında kötü huylu kolesterol olmadığını hatırlatmakta fayda vardır. Daha doğrusu, LDL ‘nin farklı büyüklüklerde alt tipleri bulunmaktadır. Büyük boyutlu olan partiküllerin vücuttaki yapım-onarım, hormon sentezi gibi faydalı etkilerinin olduğu, küçük boyutlu olan partiküllerin ise damar sertliği (ateroskleroz) üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bilmek gerekir.
Aralıklı oruç, hücre ve doku düzeyine olumsuz etkileri olan serbest oksijen radikallerinin oluşumunu önleyici ve aynı zamanda bir çok kronik hastalığın temelinde yatan inflamasyonu azaltıcı etkisi ile insan sağlığı üzerinde oldukça önemli faydalar sağlamaktadır. Bu etkilerini L-6, homosistein ve CRP gibi inflamatuar belirteçlerin konsantrasyonunu azaltarak göstermektedir. Ayrıc aralıklı oruç ile yağ dokusundan salınan ve damar sertliğini önleyici etkisi olan adiponektin salınımı artarken, inflamasyonu tetikleyen leptin ve resistin konsantrasyonlarında bir azalma meydana gelmektedir.
Bununla birlikte aralıklı orucun başlangıç aşamasında keton oluşum sürecine kadar geçen sürede hafifi yan etkileri de (baş dönmesi, halsizlik gibi) olduğunu hatırlatmakta fayda var. Vücudun enrejisini, karaciğer tarafından oluşturulan ketonlardan sağlaması için kısa bir “adaptasyon süresi” ne ihtiyacı vardır. Bu adaptasyon sürecinde özellikle reaktif hipoglsemi atakları yaşayan hastaların aynı zamanda diyabet ilaçlarını da kullanıyor olması kan şekerinde tehlikeli düşüşlere neden olabilir. Bu hastaların aralıklı oruca başlarken konusunda uzman sağlık profesyonellerinden destek ve danışmanlık almaları önemlidir.
Kaynak:
Bir yanıt yazın