RANDEVU İÇİN : 4447330

Venöz yaralar nasıl oluşur?

Oca 7, 2018

0

Venöz yaralar nasıl oluşur?

Venöz yaralar

Toplardamar hastalığı olan veya varisli hastalarda bacakta cildin kanlanması zaman içerisinde bozulur ve iyileşmeyen yaralar meydan gelebilir. “Venöz ülser” adı verilen bu yaralar oldukça ağrılı ve tedaviye dirençlidir. Basit önlemlerle büyümesi önlenebilen bu yaralar, dikkat edilmediği taktirde yıllarca sürecek bir hastalığa dönüşebilir. Tedavi edilmeyen yaralar beraberinde farklı sorunlara da neden olabilirler. Venöz yaraların oluşmaması için bazı önlemler alınabilir.

Venöz yaralar nasıl oluşur?

Toplardamarlardaki tek yönlü çalışan kapakçıklar ile bacaklarınızdan kalbe doğru dönen kirli kan akımı, bazı durumlarda kapakçıkların yapısının bozulması ile birlikte bozulabilir. Böylece toplardamar içerisinde, özellikle bacak bölgesinde kan basınıcı yükselir. Toplar damar içerisindeki yüksek kan basıncı ile damar içerisindeki sıvının bir kısmı cilt altı dokulara sızmaya başlar. Bu sızıntı zaman içerisinde bacak ödemine neden olup cilt altı ve ciltte gerilmelere neden olur. Bir süre sonra cildin en ince olduğu bölgelerden doku sıvıları dışarı sızmaya başlar.  Cillte ıslak ve düzensiz şekilli yaralar meydana gelir. Bu bölgedeki toplardamar basıncı yüksek olduğu sürece açılan bu yaraların kapanması oldukça güçtür. Venöz ülserler en sık bacakların iç kısmında ve ayak bileğinin hemen üst kısmında görülmektedir. Daha üst ve alt kısımlarda bu kadar yoğun görülmezler. Venöz ülserler, venöz yetmezlik durumlarına eşlik ederler. Bununla birlikte obezite, tromboflebit, derin ven trombozu gibi durumlarda da venöz ülserler görülebilmektedir.

Venöz yaraların bulguları

Venöz ülserler ağrılı ve kaşıntılı şekilde seyreder. Bununla birlikte  yara bölgesinde cilt nemli, bazen sulu denecek kadar ıslaktır. Yara etrafında kahverengi renk değişikliği görülür. Genellikle yara içerisinde kötü kokulu bir akıntı mevcuttur. Venöz ülserlerin etrafını kızarık ve ödemli olma halinde enfeksiyonun da geliştiğinden şüphe edilmelidir. Yara yüzeyinde ve etrafında giderek artan ağı, ateş yükselmesi ve apse görülmesi halinde zaman kaybetmeden bir kalp damar cerrahisi uzmanına muayene olunmalıdır.

 

Varis problemleriniz için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneriyoruz

Prof.Dr. Mustafa SAÇAR
Varis tedavi merkezi, Balıkesir

www.mustafasacar.com

Bu sayfa 890 kez görüntülenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir