RANDEVU İÇİN : 4447330

Ketojenik beslenmede yasaklı gıdalar

Nis 27, 2023

0

Ketojenik beslenmede yasaklı gıdalar

Ketojenik bir diyette amaç, vücudun karbonhidratlardan elde edilen glikoz yerine birincil enerji kaynağı olarak yağ parçalanmasından elde edilen ketonları kullandığı bir metabolik durum olan ketozu sürdürmek için karbonhidrat alımını sınırlamaktır. Bunu başarmak için, ketojenik bir diyette belirli yiyecekler genellikle kısıtlanır veya en aza indirilir. Bunlar;

Şekerler: Sofra şekeri, bal ve  meyve şurupları dahil olmak üzere tüm şeker türleri karbonhidrat bakımından yüksektir ve kan şekeri düzeylerini hızla yükseltebilir. Bu nedenle, genellikle ketojenik bir diyette sınırlı tüketimine izin verilmektedir.

Tahıllar: Buğday, pirinç ve yulaf dahil olmak üzere tüm tahıl türleri karbonhidrat bakımından zengindir ve  ketojenik  diyette kullanılmasına izin verilmez.

Nişastalı sebzeler: Patates, tatlı patates ve mısır gibi karbonhidrat içeriği yüksek sebzelerden kaçınılır.

Yüksek karbonhidratlı meyveler: Muz, elma ve üzüm gibi karbonhidrat oranı yüksek meyveler kısıtlanır.

İşlenmiş gıdalar: Cips, kraker ve paketlenmiş atıştırmalıklar gibi işlenmiş gıdalar genellikle ilave şekeriçerir ve genellikle ketojenik beslenmede kaçınılır.

Şekerli içecekler: Kola, meyve suyu ve enerji içecekleri gibi şekerli içeceklerin karbonhidrat oranı yüksektir ve genellikle ketojenik diyette önerilmez

Baklagiller: Fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagiller karbonhidrat bakımından yüksektir

Yüksek karbonhidratlı yemişler: Kaju fıstığı ve antep fıstığı gibi bazı yemişlerin karbonhidratları diğerlerinden daha yüksektir ve tipik olarak ketojenik bir diyetle sınırlıdır. Genellikle ketojenik beslenmede bu madde gözden kaçmaktadır.

Süt Ürünleri: Bir şeker türü olan laktoz açısından yüksek olabileceğinden dolayı süt ürünlerinin tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Yoğurt ve süt tüketimi ketojenik beslenmede önerilmemektedir. Ancak olgunlaşmış peynirlerin tüketimi, makrolar dahilinde uygundur.

Alkol: İçerdiği yüksek karbohidrat oranları nedeniyle alkollü içeceklerin tüketimi ketojenik beslenmede önerilmez. Çünkü, ketozise girmeyi önler veya geciktirir.

Yüksek karbonhidrat içerikli soslar: Ketçap ve barbekü sosu gibi bazı çeşniler şeker ve karbonhidrat bakımından yüksektir

Ketojenik diyette izin verilen veya kısıtlanan belirli yiyeceklerin, kişinin ihtiyaçlarına ve hedeflerine bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir. Çeşitli çalışmalar, ketojenik bir diyetin kilo verme, kan şekeri kontrolünü iyileştirme ve inflamasyonu azaltmada etkili olabileceğini göstermiştir (1,2,3). Ancak ketojenik bu konuda uzman bir sağlık profesyoneli rehberliğinde uygulanması ketozise geçiş sürecinde faydalı  olacaktır.

 

Kaynaklar:

  1. Paoli, A., Rubini, A., Volek, J. S., & Grimaldi, K. A. (2013). Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European Journal of Clinical Nutrition, 67(8), 789-796.
  2. Westman, E. C., Yancy, W. S., Mavropoulos, J. C., Marquart, M., & McDuffie, J. R. (2008). The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutrition & Metabolism, 5(1), 36.
  3. Volek, J. S., Sharman, M. J., Love, D. M., Avery, N. G., Scheett, T. P., & Kraemer, W. J. (2002). Body composition and hormonal responses to a carbohydrate-restricted diet. Metabolism, 51(7), 864-870.

Bu sayfa 317 kez görüntülenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir