Öncelikle lenfödem ve lipödem kavramlarının aynı olmadığını belirtmekte yarar görüyorum. Lenfatik sistemin ve Lenfödemin ne olduğu ve nasıl tedavi edildiği ile ilgili yazılara sitemizin ilgili sayfalarından ulaşabilirsiniz. Peki, Lipödem nedir? Lipödem, aslında bir tür yağ dağılım bozukluğudur. Yağ metabolizmasının düzenlenmesinde sorun yaşandığında vücudun belirli bölgelerinde, genellikle simetrik olarak (kadınlarda basenlerde ve kalçalarda daha belirgin olmak üzere) yağlanma ile kendisini göstermektedir.
“Lenfödem” veya “lipödem” yani, “yağlı ödem” teşhisi konulduysa beslenmenize dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Tabi, böyle bir hastalığınız yoksa ve bu tür hastalıklardan da korunmak istiyorsanız işte tam size uygun bir beslenme listesi.
Peki, bu listede neler var?
Aslında lipödemli hastaların diyeti eliminasyon ile daha belirgin hale gelir. Yani kişiye özel olarak zararlı gıdaların elimine edilmesi prensibi çok önelidir. Buna rağmen yine de Kısa ve net bir cevap istiyorsanız renkli meyvelerle sebzeleri, fermente edilmiş yiyecekler dahil olmak üzere çoğunlukla bitkilerden oluşan yiyeceklerin faydası üzerinde durulmuştur. Hayvansal gıdaların aşırı tüketilmesinden ve katkılı gıdalardan uzak durulması gerekir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz lütfen yazıyı okumaya devam edin.
Sofranızda, sevdiğiniz lezzetleri sağlamak için bazı otların ve baharatların kullanılması ile önereceğim listeyi daha cazip hale getirebilirsiniz. Öncelikle, şeker katkılı gıdalardan (özellikle früktoz içeren), rafine tahıllardan (özellikle glüten içeren tahıllardan) ve kimyasal olarak işlemden geçirilmiş yağlardan kaçınmalısınız. Bu sayede lenfödem ve lipödem (yağlı ödem) bulgularını hafifletebilirsiniz.
Beslenme düzeninizde hayvansal ürünleri ve tuzlu yiyecekleri sınırlayın. Bununla birlikte, kefir ve yoğurt dışındaki süt ürünlerinden uzak durmak, yağlı ödemde oldukça önemlidir. Doğal besin maddeleri ideal besin kaynağıdır. Çünkü hazır yiyeceklerin çoğu ilave şeker, tuz, soya ve sağlıksız yağlar gibi istenmeyen katkı maddeleri içermektedir. Bu anlamda, doğal olmayan meyve sularını da önermiyorum. Meyve suları belki katı yiyecekleri alamayanlar için uygun olabilir. Doğal olmayan meyve sularında meyve lifleri parçalanmış ve özelliğini yitirmiş olduğundan dolayı sindirim üzerindeki faydalı etkileri ortadan kalmış olur. Bunun yanında, meyve suları kan şekerini doğal meyvelerden daha hızlı yükselttiği için kullanımı en aza indirilmelidir.
Lipödem hastalarında inflamasyon denilen mikropsuz yangı durumu oldukça belirgindir. Bu nedenle vücutta inflamasyonu azaltan beslenme stratejilerini uygulamak faydalı olacaktır. Bu anlamda aralıklı oruç uygulamaları ve/veya düşük karbonhidratlı (mümkünse ketojenik) beslenme uygulanması ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Bu açıklamanın ötesinde yine de beslenme listesi isteyen okuyucularımız için de aşağıdaki notları dikkatinize sunuyoruz.
Aşağıda dikkatinize sunulan liste üç kategoride düzenlenmiştir. Her gün makul porsiyonlar halinde tüketmeniz gereken gıdalar “öncelikle yemeniz gerekenler” şeklinde, Günde en fazla 1 porsiyon almanıza izin verilen gıdalar “sınırlı miktarda yemeniz gerekenler” şeklinde ve sadece özel günler için sakladığınız, kendinizi ödüllendirebileceğiniz, genellikle de severek tükettiğiniz gıdalar da “nadiren veya asla yememeniz gerekenler” şeklinde ifade edilmiştir.
Hazırsanız başlayalım…
Lenfödem ve Lipödem diyetinde öncelikle Yemeniz gerekenler:
Bu listedeki yiyecek ve içecekleri makul porsiyonlar halinde, haftanın çeşitli günlerine serpiştirin ve genellikle sofranızdan eksik etmeyin.
Lenfödem ve ketojenik beslenme videomuzu izlemek için tıklayınız.
Örnek lipödem diyeti listelerimiz için tıklayınız.
Bu sayfa 27.928 kez görüntülenmiştir.