RANDEVU İÇİN : 4447330

Lipödemde zararlı ve faydalı gıdalar

May 2, 2023

0

Lipödemde zararlı ve faydalı gıdalar

Lipödem, yağların bacaklarda, kalçalarda ve bazen de kollarda anormal şekilde bölgesel olarak birikmesine neden olan kronik bir durumdur. Ağrıya, şişmeye, morarmaya ve hareketliliğin azalmasına neden olabilir. Lipödem, aşırı yeme veya egzersiz eksikliğinden kaynaklanmaz. Hormonal etkenler başta olmak üzeere çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan yağ hücrelerinin işlev bozukluğuna bağlısır. Lipödemin günümüzde kesin bir tedavisi yoktur. Ancak bazı tedaviler semptomları ve hastalığın ilerlemesini önlemeye katkıda bulunur, komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. Bu tedavilerden birisi de diyet değişikliğidir. Bazı yiyecekler, lipödem ile ilişkili iltihaplanmayı ve sıvı tutulmasını kötüleştirebilirken, diğerleri bunları azaltmaya yardımcı olabilir. İşte lipödeminiz varsa, kaçınılması gereken yiyeceklere ve diyetinize dahil edilecek yiyeceklere bazı örnekler.

Kaçınılması gereken yiyecekler:

– İşlenmiş gıdalar: Konserve, dondurulmuş, paketlenmiş veya fast food gibi doğal hali değiştirilmiş gıdaları bu kategoriye alabiliriz. Genellikle vücutta iltihaplanmayı ve sıvı tutulmasını artırabilecek yüksek miktarda tuz, şeker, yağ, katkı maddeleri ve koruyucular içerirler. Ayrıca sağlıklı lenfatik fonksiyon ve yağ metabolizması için gerekli olan besin ve liflerden de yoksundurlar.

– Rafine karbonhidratlar: Bunlar, beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarna, hamur işleri, kekler ve kurabiyeler gibi lif ve besin değerleri azaltılmış besinlerdir. Kan şekeri ve insülin seviyelerinde ani artışlara neden olarak yağ depolanmasını ve iltihaplanmayı tetikleyebilirler. Ayrıca, lipödem semptomlarını kötüleştirebilen ve diğer sağlık sorunlarının riskini artırabilen kilo alımına ve obeziteye de katkıda bulunurlar.

– Alkol: Alkol sıvı kaybını tetikleyebilir ve aynı lenfatik sistemin dokulardaki fazla sıvıyı boşaltma yeteneğini bozabilir. Ayrıca vücutta kan damarlarına ve yağ hücrelerine zarar verebilecek iltihaplanma ve oksidatif stresi artırabilir. Alkol ayrıca, ağrı kesiciler ve idrar söktürücüler gibi lipödem tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.

– Kafein: Kafein, kan basıncını ve kalp atış hızını artırabilen, lenfatik sisteme ve kan damarlarına daha fazla baskı uygulayabilen bir uyarıcıdır. Ayrıca sıvı tutulmasına neden olabilir. Kafein, uyku kalitesini ve stres düzeylerini etkileyerek lipödem semptomlarını kötüleştirebilir.

Önerilen Gıdalar:

– Antiinflamatuar besinler: Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar, polifenoller ve flavonoidler gibi vücuttaki iltihaplanmayı ve oksidatif stresi azaltabilen doğal bileşikler içeren besinlerdir. Antiinflamatuar gıdaların bazı örnekleri, yağlı balıklar (somon, uskumru ve sardalya gibi), sert kabuklu yemişler ve tohumlar (ceviz ve chia tohumu gibi), zeytinyağı, avokado, meyveler (yaban mersini, ahududu ve çilek gibi), bitter çikolata (en az %70 kakao), yeşil çay, zerdeçal, zencefil ve sarımsak.

– Yüksek lifli gıdalar: Bunlar, kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenlemeye, kolesterol seviyelerini düşürmeye, sindirimi ve bağırsak hareketlerini iyileştirmeye ve tokluğu artırmaya yardımcı olabilecek sindirilemez bitki materyali içeren gıdalardır. Lif ayrıca vücuttaki toksinleri ve fazla sıvıyı bağlamaya ve dışkı yoluyla ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

– Nemlendirici gıdalar: Bunlar, vücudun sıvı dengesini yenilemeye ve dehidrasyonu önlemeye yardımcı olabilecek yüksek miktarda su veya elektrolit içeren gıdalardır. Hidrasyon, sağlıklı lenfatik fonksiyon ve sıvı drenajı için gereklidir. Sulu gıdalara örnek olarak salatalık, kereviz, marul, hindistan cevizi suyu ve bitki çayları verilebilir.

Sonuç olarak, Lipödem, tedaviye bütüncül bir yaklaşım gerektiren karmaşık bir durumdur. Diyet değişikliği, lipödem semptomlarını yönetmeye ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilecek stratejilerden biridir. Enflamasyonu ve sıvı tutulumunu kötüleştirebilecek yiyeceklerden kaçınarak ve bunları azaltabilecek yiyecekler dahil ederek, lenfatik sisteminizin sağlığını ve vücudunuzun lipödem ile baş etme yeteneğini destekleyebilirsiniz.

Bu sayfa 925 kez görüntülenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir