RANDEVU İÇİN : 4447330

Pulmoner Emboli nedir? Nasıl tedavi edilir?

Mar 10, 2021

0

Pulmoner Emboli nedir? Nasıl tedavi edilir?

Pulmoner emboli, bacak toplardamarlarında oluşan pıhtılaşma (derin ven trombozu) sonucunda bu pıhtının yerinden koparak akciğerin atardamarlarına ilerlemesi ve burada tıkanmaya neden olmasıyla tanımlanabilir. Genellikle ani başlayan nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayetleriyle seyreder. Erken müdahale edilmediği taktirde ölümcül olabilir.

Pulmoner emboli etkilnene damarlara göre 3 farklı şekilde görülebilir. Hafif nefes darlığıa neden olabilen türden 8minör pulmoner emboli) oldukça ağır seyreden türe (masif pulmoner emboli) kadar değişen bir klinik sergiler. Bu nedenle bacaklarda aniden oluşan şişliklerde “derin ven trombozu” yani bacak toplardamarlarında pıhtılaşma durumundan şüphe edilerek hızlı bir şekilde en yakın sağlık kurumuna başvurulması gerekir. Böyle bir şüphe esnasında yürümemek gerekir. Çünkü adım atarken bacak kaslarının hareket etmesi, iç kısımdaki damarlarda sıvazlamaya neden olarak içerisindeki pıhtının yerinden kopmasını tetikleyebilir.

Kemoterapi, radyoterapi alan hastalarda, pıhtılaşma bozukluğu olan hastalarda,çeşitli kanser durumlarında da bu hastalık görülebilmektedir.

 

Pulmoner emboli tedavisi

Gelişen teknoloji ile birlikte akciğer atardamarlarındaki pıhtıların ameliyatsız olarak temizlenmesi ve eritilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu işlem için kullanılan pıhtı eritici ilaçların kanama gibi olası yan etkilerini azaltmak için uygun dozlarda verilmesi son derece önemlidir. Bununla birlikte bu ilaçların sadece pıhtının olduğu yere verilmesi amacıyla anjiografi altında bu tıkalı damara uzatılan ince bir kateter kullanılması da oldukça avantajlıdır. Anjiografi altında pıhtının özel bir vakumlu sistem ile dışarı çekilmesi (aspire edilmesi) ardından yine ince bir kateter içerisinde kalan pıhtıların da eritilmesi amacıyla özel ilaçların verilmesi ile oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Bahsedilen bu tedavi ile hastalar kısa sürede rahat nefes almaya başlayabilmektedirler. Erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Pıhtılaşmanın başlangıcından itibaren ilk 14 gün içerisinde tedavi uygulanması tedavi başarısını artırmaktadır. Bununla birlikte gecikmiş olgularda açık ameliyat yöntemi ile akciğer atardamarı içerisindeki pıhtıların temizlenmesi de mümkündür. Ancak erken dönemde ameliyatsız yöntem uygulanması hastaların hızlı bir şekilde tedavi olmalarına, daha çabuk taburcu olarak günlük yaşantılarına dönmelerinde oldukça faydalıdır.

Yukarıdaki videoda kemoterapi alan bir hastanın kemoterapi sonrasında sağ akciğer atardamarında tam tıkanıklığa neden olan bir pıhtı görülmektedir. Videoda ok işaretinin olduğu tarafta damar dolumu gözlenmemektedir. Bu hastaya yapılan anjiografi altında pıhtı eritici tedavi neticesinde hızlı bir iyileşme sağlanmıştır. Hastanın aynı gün nefes darlığı ve halsizlik şikayetleri gerilemiştir.

 

Bu sayfa 223 kez görüntülenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir