Denizli Ameliyatsız Varis Tedavisi

Varislerde yapıştırma tedavisi

Kimlere uygulanabilir?

Yapıştırma tedavisi, bacaklarında varis olan veya toplar damar yetmezliği (kaçak) olan hastalar için uygun bir yöntemdir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için bacaklardaki toplar damarların renkli dopler ultrasonu ile bazı ölçümlerin yapılması gerekir. Yapılan ölçümlerde bacaklardaki yüzeyel toplardamarların çaplarında belirli bir genişleme saptanması halinde ve kasık veya diz arkasındaki toplar damar birleşme yerlerinden aşağıya doğru kanın geriye doğru kaçması halinde yapıştırma tedavisi uygulanabilir.

Kimler fayda görür?

Bacaklarında şişlik, ağrı ve kramp şikayetleri olan hastalar yapıştırma tedavisinden fayda görmektedir. Bacaklarında belirgin varisleri olan hastaların şikayetleri de bu tedaviden sonra azalmakta ve kaybolmaktadır. Toplar damar yetmezliği olan hastaların baldır kaslarına giren kramplar ve ayaklarda görülen yanma şikayetleri de yapıştırma tedavisinden sonra azalmakta ve kaybolmaktadır.

Nasıl uygulanır?

Yapıştırma tedavisi, ameliyathanede lokal anestezi altında yapılmaktadır. Hastalar aynı gün içerisinde taburcu olmakta ve kısa süre içerisinde günlük hayatına ve işine dönebilmektedir. Bazı durumlarda spinal anestezi (belden iğne yapılarak uyuşturma) gerekmektedir. İşlem esnasında kalp ve damar cerrahı, ultrason ile hastanın toplar damar yapısını kontrol eder ve girişim yapılacak bölgeye lokal anestezi uygular. Ultrason ile damar hattı izlenirken, bir iğne yardımıyla hasta olan toplar damara girilir. Bu iğne içerisinden yapıştırıcı maddenin verileceği kateter, damardaki kaçak olan bölgeye yerleştirir. Bu bölgeden başlayarak daha alt kısımlara doğru yapıştırıcı özelliği olan madde ile damarın hasta olan kısmı kapatılır. Daha sonra ultrason ile tekrar kontrol edilir. Damarda kaçak olmadığı doğrulanır ve işlem tamamlanır.

İşlem ne kadar sürer?

Yapıştırma tedavisinde işlem süresini hastanın toplar damar yapısı ve özellikleri belirlemektedir. Yaklaşık 20 dakikalık bir sürede işlem tamamlanmaktadır. Ancak bazen damarın kıvrımlı yapıda olması veya derinde seyretmesi halinde bu süre uzayabilmektedir.

Ne zaman taburcu olunur?

İşlem sonrasında servis katındaki odalarına alınan hastaların tekrar muayeneleri yapılır. Hastaların durumuna göre 1-2 saat içerisinde taburcu edilmektedirler. Spinal anestezi uygulanmış hastalar biraz daha uzun süre serviste takip edilmektedirler. Ancak bu hastalar da aynı gün içerisinde taburcu edilmektedirler.

 

Hastalık tekrarlar mı?

Yapıştırma tedavisi uygulanan toplar damarda yeni bir kaçak görülmez. Ancak toplar damar yetmezliği veya varisi olan hastaların diğer damar yapılarındaki hastalıklara bağlı olarak farklı bölgelerde yeni şikayetler gelişebilir. Bu durumda toplardamarların yapısı dopler ultrason ile yeniden değerlendirilerek sorunlu olan bölge belirlenir.

 

Kullanılan malzeme zararlı mıdır?

Yapıştırma tedavisinde toplar damardaki kaçak akımın geriye kaçtığı bölgede, damarın iç yüzeyi siyanoakrilat türevi bir polimer ile yapıştırılmaktadır.  Bu madde tıbbın bir çok alanında güvenle ve başarıyla uygulanmaktadır. Vücut ile uyumlu bir madde olduğu için de zararlı bir etkisi bulunmamaktadır.

 


Susurluk – Gönen – Bandırma – Bigadiç – Edremit – Ayvalık -Balıkesir Varis Tedavi Merkezi

Prof.Dr. Mustafa SAÇAR

www.mustafasacar.com

Denizli