RANDEVU İÇİN : 4447330

Ketojenik beslenmede sık görülen problemler ve çözümleri

Nis 29, 2023

0

Ketojenik beslenmede sık görülen problemler ve çözümleri

Ketojenik beslenmeye başlayanlarda erken dönemde adaptayon sorunları görülmektedir. Aşağıda sıkça görülen ve genellikle geçici olan bu problemleri ve çözüm önerilerini bulabilirsiniz.

Ketoflu (Keto gribi)

Karbonhidratların temel yapıtaşı olan glikozun tüketiminin azalması ve yerini yağların yakımına bırakması ile birlikte mide bulantısı, yorgunluk, baş ağrısı, sinirlilik vb. gibi grip benzeri semptomlar görülmeye başlayabilir. Bu durum “keto gribi” olarak bilinir. Çözüm olarak, bol sıvı alınması ve ihmal edilen elektrolitlerin yerine konulması için kemik suyu gibi gıdaların tüketilmesi gerekir. Keto gribi genellikle birkaç gün sürer [1]. Daha sonra kendiliğinden kaybolur. Ketojenik beslenmeye başlayanlarda bu durum bazen bezdirici olabilmektedir. Bu eşiğin atlanması, diyetin sürdürülebilmesinde kritik önem arz eder.

Kabızlık

Ketojenik beslenmede bazı kök sebzelerinin ve çoğu meyvenin de yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle tüketiminin kısıtlanması  lif alımını azaltmaktadır. Bu durumda nişastalı olmayan sebzelerin, kabuklu yemişlerin ve çiğ tohumların tüketimi artırılarak yeterli lif alımı sağlanabilir.  Aynı zamanda probiyotiklerin kullanımı ve magnezyum takviyesi ile kabızlık sorunu hafifletilebilir [2,3].

Ağız kokusu

Yağların yakımı ile ortaya çıkan temel yakıt olan yapıtaşları yani ketonlar, nefeste aseton kokusuna neden olur. Bu durumda bolca sıvı tüketilmesi, şekersiz sakız veya nane şekeri kullanılması ve dişlerin düzenli olarak fırçalanması faydalı olacaktır.  Aseton kokusu zaman içerisinde azalmaktadır [4].

Besin eksiklikleri

B vitaminleri, kalsiyum, demir vb. gibi bazı mikro besinlerin eksikliği görülebilmektedir. Bu eksikliklerin telafisi için gıdaların besin içeriklerini öğrenmek çok önemlidir. Hem ketojenik hem de mikro besin açısından zengin gıdaların tercih edilmesi için internet üzerindeki kaynaklardan yararlanılabilir [5].

Uyku sorunları

Uykuya dalmada güçlük veya gün içerisinde aşırı uykulu olma hali görülebilir. Bu durumda, yeterli elektrolit ve su alımı faydalı olacaktır. Yatağa girmeden bir saat önce cep telefonu tablet, televizyon gibi ekranların ışıklarına maruz kalmamak gerekir. Bununla birlikte melatonin veya magnezyum takviyeleri de faydalıdır [6].

Sindirim sorunları

Ketojenik beslenmeye adaptasyon sürecinde mide bulantısı, ishal, şişkinlik dahil çeşitli sindirim problemleri görülebilir. Bu durum mikrobiyotadaki değişikliğin habercisi olması açısından aslında iyi bir işarettir. Bir süre sonra bu sorunlar kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bu süreci hızlandırmak ve hafif atlatmak için probiyotik takviyesi, bol sıvı alınması  önemlidir [7].

Bu sayfa 931 kez görüntülenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir